De TIG Brush RVS lasnaadreiniger

WAAROM LASSEN SCHOONMAKEN?
‘Esthetisch’ en ‘technisch’ zijn de twee hoofdredenen om roestvrijstalen lassen schoon te maken. De esthetische reden behoeft geen uitleg, laten we daarom de technische reden eens nader bekijken;

1. Wat gebeurt er als roestvrijstaal gelast wordt

Wanneer roestvrij staal gelast wordt, veroorzaakt de
intense hitte chroomverarming. Een gebied rijk aan ijzer blijft rond de las achter.

De hoge concentratie ijzer aan het oppervlak zorgt er samen met de hoge lastemperaturen voor dat het ijzer onmiddellijk oxideert. Dit resulteert in de karakteristieke blauwe en bruine verkleuring rond de las. Het verkleurde oppervlak wordt gemakkelijk aangetast, omdat chroom niet in voldoende hoge concentraties aanwezig is om het metaal te beschermen.

De TIG Brush® is ontworpen om de verkleurde oxides snel te verwijderen en het onderliggende oppervlak te passiveren zonder de aanblik en afwerking van het metaal te veranderen. De eigenschappen van de TIG Brush® die dit snel en veilig mogelijk maken worden hieronder uitgelegd.

2. Waarom de TIG Brush®?

De TIG Brush® bestaat uit een borstel waardoor elektrische stroom wordt gevoerd. Op de borstel wordt een schoonmaakvloeistof aangebracht welke vervolgens op de te reinigen oppervlakken wordt toegepast. De vloeistof is ontworpen om door lassen veroorzaakte ijzeroxidevlekken te verwijderen.

De borstel is ontworpen om de elektrische stroom in hoge temperaturen om te zetten, met name aan het uiteinde van de borstelharen. Hoewel de vloeistof bij kamertemperatuur redelijk onschadelijk is, verwarmt de borstel de vloeistof tot een hoge temperatuur; dan wordt zij veel reactiever. Dit leidt tot een versnelde chemische werking aan het oppervlak van het roestvrije staal.

Anders dan beitspasta zijn de actieve ingrediënten van de schoonmaakvloeistof ongevaarlijk voor de gezondheid van de gebruiker en bij correct gebruik is de vloeistof onschadelijk voor het milieu.

3. De chemische werking

De blauwe en bruine vlekken die het resultaat van lassen zijn, zijn ferro- en ferrioxides van ijzer. IJzeroxidelagen zijn vrij zwak en de temperatuur waarmee de TIG Brush® werkt, breekt de ijzeroxides snel af.

De resterende ferri-ionen gaan een verbinding met de vloeistof aan, waarin ze worden afgezonderd (vastgehouden zodat ze niet opnieuw oxides kunnen vormen). Wanneer de TIG Brush® van het werk wordt weggenomen en de vloeistof weggeveegd wordt, is het oppervlak van het roestvrij staal vrij van ferri-ionen en oxides.

4. De chemische werking passivering

IJzeroxides zijn niet erg goed in de bescherming van het metalen oppervlak tegen vervuiling en daarom worden verkleurde delen na lassen snel aangetast, zelfs nadat ze zijn schoongemaakt. Om deze roestvorming tegen te gaan moet het metalen oppervlak worden “gepassiveerd”.

Wanneer de TIG Brush® de ijzeroxidelaag verwijdert, wordt het onderliggende chroomrijke metaal blootgesteld. De hoge temperatuur van de TIG Brush® veroorzaakt een snelle oxidatie van het chroom, zodat in plaats van een ijzeroxidelaag een chroomoxidelaag wordt gevormd. Het proces waarin een chroomoxidelaag gevormd wordt heet “passivering”.

Chroomoxide beschermt het onderliggende metaal heel goed tegen vervuiling en beperkt corrosie en roesten. De chroomoxidelaag is helder. De originele oppervlaktextuur en het uiterlijk van het metaal blijven dus bewaard.

5. Waarom geen andere methoden?

Twee traditionele methodes om roestvrij staal te reinigen, zijn beitspasta en mechanisch schuren. Beide methodes kennen problemen wanneer ze gebruikt worden om roestvrij staal te reinigen.

Beitspasta bevat twee sterke zuren die het oppervlak van roestvrij staal wegvreten. Dit proces heet “etsen” en beschadigt het oppervlak van het roestvrij staal. Hoewel beitspasta de verkleuring door ijzeroxide verwijdert, komt het metalen oppervlak zonder oxidelaag te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat contaminanten corrosie veroorzaken. Daarom moet een afzonderlijke “passivering” behandeling worden uitgevoerd. Vanwege het soort zuur dat wordt gebruikt, vormt beitspasta een ernstige gezondheidsrisico voor de gebruiker en is het gevaarlijk voor het milieu.

Mechanisch schuren slijt of schraapt per definitie het oppervlak van het roestvrij staal af door middel van afwerking of andere mechanische methodes. Het proces verwijdert weliswaar ijzeroxidelagen maar verandert of beschadigt ook de metalen afwerking. Ook hier wordt het metaal niet gepassiveerd, er zijn dus andere processen nodig om het oppervlak van het roestvrij staal te beschermen. Schuurmiddelen en metalen borstels bevatten contaminanten die de schade verder verspreiden.

Machines die gebruik maken van elektrolytische plaat en kousje - goed idee en nog steeds veel gebruikt - kunnen maar een relatief lage hitte genereren, waardoor de passieve laag tijdens het schoonmaken niet wordt hersteld, en het belangrijkste probleem is dat de platen en kousjes erg snel slijten. Het is ook erg makkelijk om met de elektrode het werkstuk te raken en dit veroorzaakt een zwarte lasvlek die erg moeilijk te verwijderen is.

6. Conclusie

De TIG Brush® is een veilige en doeltreffende manier om het oppervlak van roestvrij staal te reinigen, met name na lassen. Het is ontworpen om blauwe en bruine ijzeroxidevlekken te verwijderen zonder de oppervlakafwerking van het metaal te wijzigen. Tegelijkertijd passiveert de TIG Brush het metaal, zodat zeer snel een compleet resultaat wordt behaald. De vloeistof die met de TIG Brush® gebruikt wordt, wordt bij hoge temperaturen geactiveerd en is daarom onder normale omstandigheden relatief veilig voor de gebruiker en het milieu 


Bekijk het filmpje hieronder om van een gebruiker te horen wat zijn ervaringen zijn met TIG Brush®